AB Lastik Etiketi Hakkında Her Şey
Avrupa Birliği’nde satılan tüm lastikler, zorunlu lastik etiketlemesine tabidir. AB Lastik Etiketi, üç merkezi kritere dayalı olarak bir lastiğin çevre ve güvenlik özellikleri hakkında net bilgiler sağlar; yakıt verimliliği, ıslak zeminde frenleme ve gürültü seviyeleri. Lastik etiketindeki bu sembolleri anlamak, sürücülerin daha fazla yol güvenliği, daha az kirlilik ve artan yakıt ekonomisi hakkında kritik kararlar almasına yardımcı olur.
Yuvarlanma Direnci ve Yakıt Verimliliği
Siz yolda ilerlerken, yol yüzeyine doğru ve ondan uzağa doğru esneyerek lastikleriniz döner; bu enerji kaybına yol açar. Kaybedilen enerji miktarı, lastiğin yuvarlanma direnci ile ilişkilidir.
Düşük yuvarlanma direncine sahip lastikler enerji açısından en verimli olanlardır. Bu, aracı hareket ettirmek için daha az güç ve dolayısıyla daha az yakıt gerektiği anlamına gelir.
Lastikler bir aracın yakıt tüketiminin %20 ila %30’unu oluşturabildiğinden, enerji açısından verimli yeni lastiklerin seçilmesi, doğrudan yakıt maliyetlerinde tasarruf sağlar.
AB Lastik Etiketi Nasıl Okunur?
Lastik etiketlemesi, bir lastiğin performansının aşağıdaki üç temel özelliği hakkında bilgi veren, anlaşılması kolay piktogramlara sahiptir.
1. Islak Tutuş
Sürüş güvenliği açısından kritik olan, ıslak koşullarda güvenli bir tutuştur. Islak zeminde kavrama derecesi, lastiğin ıslak koşullarda ne kadar iyi performans göstereceğini gösterir, performans sınıfı A ve G sınıfı arasında derecelendirilir (D ve G şu anda kullanımda olmasa da). Genel olarak, AB etiketi 80 km / s hız varsaymaktadır. Bu hızda fren yapan A sınıfı bir lastik, 28 metreden sonra ıslak koşullarda durur. Karşılaştırıldığında, bir F sınıfı lastiğin durması için 46,5 metrelik bir lastik gerekir ve bu 18 metreden fazla bir fark sağlar. Güvenlik açısından, daha yüksek sınıf bir lastiği tercih etmek mantıklıdır.
2. Yakıt Verimliliği
Lastiğin yuvarlanma direncine bağlı olarak, yakıt verimliliği A sınıfından (en iyi yakıt ekonomisini gösterir) G sınıfına (en kötü yakıt ekonomisini sağlayan) kadar değişecektir. Sınıflar arasında, her 100 km’de yakıt tüketimi yaklaşık 0,1 litre artar.
3. Gürültü Seviyesi
Gürültü seviyesi, desibel cinsinden ölçülen, lastik tarafından üretilen harici yuvarlanma gürültüsüdür. Etiketteki dolu ses dalgalarının sayısı, lastiklerin gürültü seviyesine eşittir. Tek bir ses dalgası, lastiğin 67 ile 71 dB arasında en düşük gürültü seviyesine sahip olduğu anlamına gelir. En yüksek seviye, 72 ile 76 dB arasında olan üç ses dalgasıyla temsil edilir.